مه ۲۰۱۴
با روشی جدید در تصویرسازی سه‌بعدی براساس ایده‌ی قدیمی اتاقک تاریک ابن هیثم و لئوناردو داوینچی، پژوهشگران تأسیسات تابش سنکروترون اروپا (ESRF) توانسته‌اند از سنگواره‌های آرکی‌آپتریکس تصاویری بسازند که جزئيات زیر سطح سنگواره‌ها را آشکار می‌کند. این انتظار می‌رود که با ادامه‌ی کار و ساخت تصاویر بیشتر و تصویربرداری از نمونه‌های بیشتر، اطلاعات دقیق‌تر در باره‌ی آناتومی آرکی‌آپتریکس به‌دست بیاید و شاید پاسخ این پرسش نیز پیدا شود که آرکی‌آپتریکس پرنده بوده یا دایناسور؟

ژوئیه ۲۰۱۳
پژوهشگران آلمانی و امریکایی با استفاده از خط‌های باریکه‌ی چشمه‌ی نور پیشرفته در برکلی نشان داده‌اند که کم‌بود ویتامین د نه‌تنها چگالی استخوان را کاهش می‌دهد بلکه استخوان را پیر و ساختار آن را شکننده‌تر می‌کند.

ژوئیه ۲۰۱۳
با ثبت طیف پرتوهای x پراشیده از قطره‌ی فلز مذاب معلق پژوهشگران نشان داده‌اند که در این قطره گذار فاز از حالت مایع به حالت مایع دیگر با نظم بیشتر رخ می‌دهد.

ژوئن ۲۰۱۳
دگرساختارهای شکل‌گرفته از دو ماده‌ی پرووسکیت خواص غیرمنتظره‌ی مغناطیسی از خود بروز می‌دهند. پژوهشگران اینک با استفاده از پرتوهای x چشمه‌ی نور استفورد معلوم کرده‌اند که خاستگاه‌ این خاصیت مغناطیسی در اتم‌های تیتانیوم است.

مه ۲۰۱۳
با میکروسکوپ الکترونی خطباریکه‌ی میکروآنالیز با پرتوهای x سخت در چشمه‌ی نور کانادا پژوهشگران روش جدیدی برای نشاندن نانوذره‌های پلاتین روی غشاهای الکترولیتی به‌بار آورده‌اند که می‌تواند منجر به ساخت یاخته‌های سوخت ارزان‌تر با بازدهی بیشتر شود.

مه ۲۰۱۳
پژوهشگران با استفاده از روش فلوئورسانی با پرتوهای پرشدت x چشمه‌ی پیش‌رفته‌ی فوتون آزمایشگاه‌ ملی آرگان متوجه شده‌اند که ناخالصی پالادیوم در یاخته‌های خورشیدی آلی عامل کاهش بازدهی این یاخته‌ها نسبت به یاخته‌های معمولی‌ست.

مه ۲۰۱۳
پژوهشگران با استفاده از فوتون‌های x چشمه‌ی فوتون پیش‌رفته روش جدید تایکوگرافی تصویر براگ با پرتوهای x هم دوس را به‌بار آورده‌اند که با آن می‌توان از قطبش فروالکتریکی لایه‌های نازک تصویر ساخت.

مه ۲۰۱۳
با دو قرص نانومتری مغناطیسی و یک لایه‌ی میانی نازک‌تر غیرمغناطیسی می‌توان گردشاره‌ی سه‌بعدی پایداری ساخت که امکان دارد برای انتقال بی‌سیم داده‌ها با آنتن‌های نانومتری به‌کار بیاید.

مه ۲۰۱۳
الساندرو کانسولو با پراکندگی ناکش‌سان پرتوهای x از نمونه‌ی گلیسیرین، دو فرآیند واهلش کند و تند را در مواد شیشه‌ساز از هم تمیز داده است این پژوهش‌ می‌تواند تکلیف بحثی قدیمی در باره‌ی دینامیک مواد شیشه‌ساز را روشن کند.

آوریل ۲۰۱۳
با تصویرسازی از خمیر نان می‌توان دریافت شمار حباب‌ها درون خمیر چه‌گونه با تغییرات اجزای خمیر و فرآیند ورزدادن تغییر می‌کند و دریافت که چه‌گونه می‌توان نان بهتری پخت.

آوریل ۲۰۱۲
میکروسکوپ‌ئی جدید که با پرتو x کار می‌کند پیچیدگی‌های مواد را در مقیاس کوچک‌تر از یاخته‌های انسان می‌کاود و تصاویرئی سه‌بعدی با تفکیک‌پذیری‌ی بی‌سابقه به‌دست می‌دهد. دانشگران آزمایشگاه ملی بروک‌هیون وابسته به وزارت انرژی‌ی امریکا با ترکیب درجه‌بندی‌(کالیبراسیون)های خودکار می‌توانند با سرعت و دقت بیش از هر میکروسکوپ دیگر هزارها تصویر بسازند و با هم ترکیب کنند. مشاهده‌ی مستقیم ساختارهائی به پهنای ۲۵ نانومتر امکان پیش‌رفت‌ در چندین زمینه‌ی پژوهشی از جمله پژوهش‌های انرژی، محیط زیست، زیست‌شناسی، و دفاع را فراهم می‌کند.

نوامبر ۲۰۱۱
راه‌اندازی‌ بخش‌هائی از اولین چشمه‌ی نور سنکروترون در خاورمیانه دیروز شروع شد و کار را وارد مرحله‌ی تازه‌ئي کرد. هدف طرح ۱۱۰ میلیون‌دلاری نور سنکروترون برای علوم تجربی و کاربردهایش در خاورمیانه (سزامی) بی‌سابقه به‌دست می‌دهد. دانشگران آزمایشگاه ملی بروک‌هیون که در اردن اجرا می‌شود برقراری پل ارتباطی بین دانشگران این منطقه‌ی پربحران است. اما هنوز نگرانی‌هائی در باره‌ی ۳۵ میلیون دلار کم‌بود بودجه‌ی لازم برای اتمام کار سنکروترون ۵/۲ گیگاالکترون‌ولتی تا سال ۲۰۱۵ وجود دارد.

SESAME: Synchrotron Light for Experimental Science in the Middle East

متن کامل خبر در وبگاه انجمن فیزیک ایران

نوامبر ۲۰۱۱
در نسل بعد برخورددهنده‌های ذرات در دو پروژه‌ی برخورددهنده‌ی خطی‌ی بین‌المللی (ILC) و برخورددهنده‌ی خطی‌ی فشرده (CLIC) که تحت بررسی هستند، هدف برخورددادن الکترون‌ها و پوزیترون‌های پرانرژی‌ست. چنین برخورددهنده‌هائي به چشمه‌های پایدار الکترون و پوزیترون با شدتی ۶۰برابر آن چه امروز در دست‌رس‌ است نیاز دارند. علاوه بر این، این چشمه‌ها باید بتوانند پوزیترون‌هائی با اسپین هم‌خط و قطبش دایره‌ای بسازند. تیمی به‌رهبری‌ی جیم کلارک از آزمایشگاه دارزبوری انگلستان یک بخش کامل نوسان‌سازی را تکممیل کرده‌اند که پژوهشگران می‌گویند از پس کار برمی‌آید. این کار محتاج ارزیابی‌ی طراحی‌های مختلف، هم باشبیه‌سازی‌ی کامپیوتری و هم با ساخت پیش‌نمونه است. نوسان‌ساز شماری مغناطیس دارد که باریکه‌ی الکترون را وادار به حرکت روی مسیر مشخصی می‌کنند. الکترون‌ها در این مسیر فوتون‌های پرانرژی‌ی گاما گسیل‌ می‌کنند که برای خلق باریکه‌ی پرشدت پوزیترون به‌کار می‌رود.

متن کامل خبر در وبگاه انجمن فیزیک ایران

چشمه‌ی نور ایران متخصصان،
دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی را به همکاری فرا می‌خواند

طرح چشمه‌ی نور ایران، چشم‌انداز تأسیس بزرگ‌ترین مجتمع تحقیقاتی ‌در کشور را گشوده است. راه‌اندازی‌ِ سنکروترون ۳ گیگاالکترون‌ولتی که با بهترین و پیش‌رفته‌ترین سنکروترون‌های دنیا برابری خواهد کرد پنجره‌ئي به دنیای میکروسکوپی را بر پژوهشگران کشور خواهد گشود و امکان تحقیقات بین‌رشته‌ای در مقیاس‌های بزرگ‌ را به‌وجود خواهد آورد. با توجه به گستردگی طرح و تنوع مسائل فنی و علمی در آن، و برای بهره‌گیری هر چه بیشتر از توان علمی موجود در دانشگاه‌ها، مراکز تحقیقاتی و صنعتی کشور،‌ پژوهشگاه دانش‌های بنیادی بر آن است تا انجام بخش‌هائی از طرح را به دانشگاه‌ها، مؤسسات و افراد متخصص بسپارد.

پروژه‌هائي که در اولین مرحله‌ی طرح برای همکاری با پژوهشگران کشور در نظر گرفته‌شده به قرار زیر است (برای اطلاع از جزئیات پروژه روی پیوندها کلیک کنید):

طرح چشمه‌ی نور ایران امیدوار است این همکاری موجبات رشد و توسعه‌ی کشورمان را بیش از پیش فراهم کند.

footer

webmaster | ipmic@ipm.ir   Copyright © 2012, All rights reserved.