گزارش هفتمین همایش کاربران چشمه‌ی نور ایران

7th ILSF Users' Meeting

هفتمین همایش کاربران چشمه‌ی نور ایران در پارک علم و فناوری قزوین در روزهای ۳۱ فروردین و ۱ اردیبهشت 1394 با حضور بیش از ۱۶۰ نفر از مسئولین، اساتید، دانشگران و دانشجویان و همچنین کاربرانی از سنکروترون‌های الترا  Elettra(ایتالیا)، دایاموند Diamond (بریتانیا)، و چشمه‌ی نور کانادا CLS برگزار شد.

چشمه‌ی نور ایران در این همایش دو روزه میزبان دانشگرانی بود که پژوهش‌هایی در زمینه‌های گوناگون وابسته به شتابگرهای سنکروترونی را تشریح کردند. این همایش با هدف آشنایی دانشجویان و دانشگران ایرانی با کاربردهای چشمه‌ی نور سنکروترونی، تبادل دستاوردهای پژوهشگران خطوط باریکه‌ی سنکروترونی و همچنین پرورش انگیزه‌ی کاربری از این ابزار کارآمد و بی‌مانند برای پژوهش در زمینه‌های گوناگون برگزار شد.

سخنرانی‌ها

Dr. Aliakbar Salehi Speaking at 7th ILSF Users' Meeting

در آغاز این همایش پس از خوش‌آمدگویی دکتر جواد رحیقی (مدیر طرح چشمه‌ی نور ایران) و دکتر ابوالحسن نائینی (رئیس دانشگاه بین‌المللی امام خمینی قزوین)، دکتر علی‌اکبر صالحی (معاون رئیس‌جمهوری و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران) در سخنرانی کوتاهی به رشد چشم‌گیر و غیرمنتظره دانش و فناوری در ایران و انگیزه‌ی بی‌مانند دانشگران ایرانی در سازندگی و پیش‌برد کشور با وجود همه‌ی دشواری‌ها و محدودیت‌ها اشاره کرده و همچنین کمک مالی و معنوی دولت از طرح‌های بزرگی مانند چشمه‌ی نور ایران را خبر دادند.

Dr. Javad Rahighi Speaking at 7th ILSF Users' MeetingDr. Hossein Ghasem Speaking at 7th ILSF Users' Meeting

دکتر جواد رحیقی در نخستین سخنرانی علمی این همایش با معرفی طرح چشمه‌ی نور ایران، پیشرفت‌ها، فرصت‌ها و چالش‌های این طرح را بازگو کرد. سپس دکتر حسین قاسم (سرگروه دینامیک باریکه چشمه‌ی نور ایران) به توضیح ویژگی‌های فنی این شتاب‌دهنده پرداخت.

Dr. Maya Kiskinova Speaking at 7th ILSF Users' Meeting Dr. Sheldon Wiebe Speaking at 7th ILSF Users' MeetingDr. Anrea Lausi Speaking at 7th ILSF Users' MeetingDr. Dean Chapman Speaking at 7th ILSF Users' Meeting via Video Conference

در این همایش دکتر مایا کیسکینوا (هماهنگ کنندهی طرحهای پژوهشی در سنکروترون الترا) چشم‌اندازی از پژوهش‌ها و روند تغییر شمار کاربران الترا ارائه کرد و به ویژه پیرامون تکنیک‌های تصویربرداری و بینابنگاری توضیح داد.

دکتر شلدن وییب (استاد پزشکی دانشگاه ساسکاچوآن و رایزن خط باریکهی پزشکی در چشمه‌ی نور کانادا) در سخنرانی خود به شناساندن روشهای گوناگون تصویربرداری پزشکی و درمان سرطان با بهره‌گیری از تابش سنکروترون پرداخت.

دکتر آندریا لوزی (سرپرست خط باریکهی پراش پودری در الترا) چالشهای ساخت یک خط باریکه را بازگو کرده و خطوط باریکه پراش در سنکروترون الترا را معرفی نمود. هم‌چنین دکتر دین چاپمن (رئیس بخش علمی چشمه نور کانادا) با ارتباطی ویدئویی پیرامون سنکروترون کانادا و خط باریکه پزشکی برای شرکت‌کنندگان سخنرانی نمود.

Dr. Majid Kazemian Abyaneh Speaking at 7th ILSF Users' MeetingNazanin Samadi Speaking at 7th ILSF Users' Meeting

سخنران دیگر دکتر مجید کاظمیان (دانشگر ارشد خط باریکه ماکروسکوپی در دایاموند) افزون بر معرفی کلی پژوهش‌های در دست اجرا در سنکروترون دایاموند، گام‌های ساخت خط باریکه ماکروسکوپی و پژوهش‌های پیرامون آن را به دانشگران ایرانی شناساند. نازنین صمدی (دانشجوی دکترای دانشگاه ساسکاچوآن) نیز دربارهی شیوه‌ی طراحی و ساخت پاره‌های به کار رفته در خط باریکه پزشکی کانادا سخنرانی کرد.

Dr. Reza Kia Speaking at 7th ILSF Users' MeetingDr. Mahmoud Mirzaei Speaking at 7th ILSF Users' MeetingElham Keshavarz Speaking at 7th ILSF Users' Meeting

سخنرانان دعوت شده از دانشگاههای داخل کشور، دکتر رضا کیا (عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی شریف)، دکتر محمود میرزایی (عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان) و دکتر الهام کشاورز (دانشآموخته شیمی دانشگاه صنعتی اصفهان) به ترتیب پیرامون بررسی آرایش الکترونی ساختارهای زنده، آشکارسازی پیوندهای هیدروژنی سست در ساختارهای زنده، و یونیزاسیون هسته سخنرانی کردند.

دیگر رویدادها

Dinner with Qazvin Governor & M.J. Larijani

در شبِ نخست همایش، دکتر محمدجواد لاریجانی (رئیس پژوهشگاه دانش‌های بنیادی) به همراه شرکت‌کنندگان و میهمانان این همایش در میهمانی شامی به میزبانی استانداری قزوین و دیگر مسئولین استانی حضور یافت و پیرامون همکاری‌های دولتی و دانشگاهی با طرح چشمه‌ی نور ایران بحث و تبادل نظر شد.

Iranian Light Source Facility SitePremenade at Qazvin

بازدید از ساختگاه چشمه‌ی نور ایران در پارک علم و فناوری قزوین، و نیز گردش در بازار و بناهای تاریخی شهر قزوین از دیگر برنامه‌های این همایش بود.

7th ILSF Users' Meeting Best Posters Awards

در پایان همایش نیز پس از جمع‌بندی و بررسی دیدگاه‌ها و پیشنهادها به سه پوستر برتر هدایایی جهت یادبود اهداء شد.

سخنرانی‌های همایش

Javad Rahighi
An Overview to Iranian Light Source Facility
Hossein Ghasem